Suhi Led

Suhi led je opći pojam za čvrsti ugljični dioksid (CO), koji je 1925. osnovao Long-Island-based Perst Air Devices. Iako je izvorno bio zaštićen pojam, “suhi led” je postao najčešći način upućivanja na ugljični dioksid u krutom ili smrznutom stanju.

Kako se proizvodi suhi led?

Ugljični dioksid je “zamrznut” komprimiranjem plina ugljičnog dioksida na visokom tlaku kako bi se stvorio suhi led.

Kada se oslobađa, kao tekući ugljični dioksid, brzo se širi i isparava, hladi dio ugljičnog dioksida do točke smrzavanja -78.5 stupnjeva Celzija kako bi postala čvrsta “snijeg”. Ta se krutina može komprimirati zajedno u blokove, pelete i druge oblike.

Takav “snijeg” suhog leda također se formira na mlaznici aparata za gašenje požara ugljičnog dioksida kada se koristi.

Posebne značajke suhog leda

Pod normalnim atmosferskim tlakom, suhi led prolazi proces sublimacije, prelazeći izravno od čvrstog na plinoviti oblik. Općenito, na sobnoj temperaturi i normalnom tlaku, sublimira se brzinom od 5 do 10 kg svakih 24 sata.

Zbog vrlo niske temperature suhog leda (vidi Sigurnosne upute u nastavku), koristi se za hlađenje. Pakiranje smrznute hrane u suhom ledu omogućuje da ostane smrznuto bez nereda koji bi bio uključen u druge metode hlađenja, kao što je voda iz rastopljenog leda.

Nekoliko uporaba suhog leda

  • Hlađenje materijala -dijelovi građevinkih strojeva, hrana, biološki uzorci, pokvarljivi predmeti, komponente računala itd.
  • Suha ledena magla (vidi dolje)
  • Oblak snijega za povećanje količine padalina od postojećih oblaka ili smanjenje debljine oblaka
  • Sitne pelete se mogu “pucati” na površine da ih očiste, slične brušenju … jer sublimira, te ne ostavlja šporkicu
  • Razne druge industrijske namjene

Suhu ledu maglu

Jedna od najpopularnijih načina korištenja suhog leda je u specijalnim efektima, stvarajuci maglu i dim. Kada se kombinira s vodom, sublimira se u hladnu smjesu ugljičnog dioksida i vlažnog zraka, što uzrokuje kondezaciju vodene pare u zraku, stvarajući maglu. Topla voda ubrzava proces sublimacije, stvarajući dramatičnije učinke magle (vidi galeriju).

Takvi uređaji mogu se koristiti za izradu dimnog stroja , iako se pojednostavljene verzije mogu stvoriti stavljanjem suhog leda u vodu i korištenjem ventilatora na niskim postavkama.

    Sigurnosne upute

    1. Nemojte kušati, jesti ili progutati! Suhi led je vrlo hladan i može oštetiti vaše tijelo.
    2. Nosite teške, izolirane rukavice. Budući da je suhi led hladan, može oštetiti i vašu kožu, što vam daje ozeblinu.
    3. Nemojte čuvati u zatvorenom spremniku. Budući da se suhi led neprestano sublimira u plin ugljični dioksid, čuvanje u zatvorenom spremniku uzrokuje stvaranje pritiska. Ako dodje do velikog pritiska, spremnik bi mogao eksplodirati.
    4. Koristite samo u prozračnom prostoru. U loše prozračenom prostoru, stvaranje ugljičnog dioksida može stvoriti opasnost od gušenja. To je velika opasnost pri transportu suhog leda u vozilu.
    5. Ugljični dioksid je teži od zraka. Znaci da će pasti na pod. Imajte to na umu kad razmišljate o tome kako dobro prozračiti prostor.